Lissabon 26.4. - 2.5.2019

 

 

Portugalin huhtikuu…elämänmyönteinen ja monipuolinen Lissabon : arkkitehtuurin kerrostumia ja lukuisien kulttuurivaikutteiden muovaamaa kaupunkikuvaa. Hienot taidehistorialliset kokoelmat, merkkiteoksia vuosisatojen virrasta, jännittävä nykytaide- ja arkkitehtuuri sekä musiikin tarjonta. Retkeilyä pääkaupungin ulkopuolelle esim. Sintraan ja Ericeiraan. Manner-Euroopan läntisimmän valtion historia pursuaa seikkailuja ja valloituksia niin maalla kuin merelläkin.

 

MATKUSTUS  Finnair 26.4. AY1739  Helsinki 18.20 – Lissabon 21.10

                       2.5. AY1740 Lissabon 6.40 – Helsinki   13.20 

 

MAJOITUS   Hotel My Story Tejo, Rua dos Condes de Monsanto,2

 LIIKKUMINEN  julkisella liikenteellä ja kävellen, retkillä tilausbussilla

 MATKANJOHTAJAT   Eeva Väänänen ja arkkitehtiopas, avustavana matkajohtajana Roosa Halonen

 VASTUULLINEN MATKANJÄRJESTÄJÄ  CWT Travel

MATKAN HINTA : 1890e sisältää lennot, majoituksen jaetussa 2 h huoneessa  (1h huoneen lisämaksu 482e), puolihoidon (aamiainen ja lounas tai päivällinen viineineen), sisäänpääsyt, kuljetukset, paikallisten oppaiden palvelut, Taidematkojen matkanjohtajan ja avustajan palvelut ja kulut

 

OHJELMA :

 

pe. 26.4. Saapuminen Lissaboniin klo 21.10. Kuljetus hotelliin, jossa oltaneen n. 22.30. Huoneitten jako ja yöunille.

la. 27.4. Aamiainen hotellissa. Arkkitehdin johdolla arkkitehtuuri- ym historiakävely keskeisimmässä keskustassa, järistysten ja tulipalojen koettelemassa Baixa-Chiadossa : komeita aukioita - Praca Rossio, Figueira, Restauradores- sekä vaikuttavaa urbaania tiheyttä että laajoja lepuuttavan tyhjiä tiloja, hienoja rakennuksia. Hissillä ja kävellen Alfamaan, vanhimpaan säilyneeseen kaupunginosaan. Pittoreskia, kaunista. Lounas Alfamassa terassilla, jos on lämmintä. Näköaloja, tunnelmallinen paikka.

 su. 28.4. Aamiainen hotellissa. Tilausbussilla Belemin kaupunginosaan, vanhaa ja uusinta uutta, ikonisia Lissabon-kohteita : Mosteiro dos Jerónimos (hieronymiittien luostari) manueliinista tyyliä 1400-1500-luvuilta eli portugalilaista yltiökoristeellista myöhäisgotiikkaa renessanssisin ja maurilaisin maustein.: kirkko ja superkaunis goottilainen claustro. Silmäillään :Torre de Belém eli Belémin torni, löytöretkeilijöiden startti ja maali. Molemmat Unesco-kohteita. Arkkitehdin johdolla katsotaan miten alue on uudistunut. Lounas kulttuurikeskuksessa. Museu Colecao Berardo : nykytaiteen keskeisiä vaikuttajia, vaihtuvia näyttelyitä ja särmikästä modernismia. 

 Ma. 29.4. Aamiainen hotellissa. Metrolla Museo Calouste Gulbenkianiin, myös Centro Arte Moderna: huolella laadittu kronologisesti etenevä taidehistoriallinen museo sekä uudempi lisä, jossa modernismia ja vaihtuvia näyttelyitä. Tärkeä yksityiskokoelma, todellinen taidehistorian peruskurssi. Metrolla takaisin keskustaan, jossa mennään Mercato Ribeiran Time Out-”ravintolatorille” (omakustanne)lounaalle. Kävellään takaisin esim. Rua Augustaa, kävelykatua myöten: Klo 20 takseilla yhdellä Lissabonin kukkulan kiemuroilla sijaitsevaan tunnelmalliseen A Travessa- ravintolaan (entinen luostari).

 ti. 30.4. Aamiainen hotellissa. Lähtö klo 11- tilausbussilla pitkälle keskustan ulkopuolelle : Museu Nacional do Azulejo – kaupunkikuvassakin  näkyvästi edustettu maalattujen kaakelien mainio museo : historiallisia, maisemallisia ja puhtaan ornamentaalisia aiheita sovitettuina arkkitehtoniseen kehykseensä. Kaunis talvipuutarhaan sijoitettu kahvila, jossa (omakustanne)välipalaa (entinen luostari tämäkin). Opastettu vierailu Palácio Fronteiran hienossa azulejoin koristellussa palatsissa. Illalla klo 20 alkaen fado-ravintola Casa de Linhares, illallinen ja fado-musiikkia. Takseilla mennään.

 ke.1.5. Aamiainen hotellissa. Retki Cascaisiin ja Sintraan ja Atlantin rannalle : oletettavasti loistavan aurinkoisessa säässä käyskentelyä Cascaisin rantabulevardilla ja kaupungin kiinnostavimmissa osissa. Vappulounas meren tuntumassa Cascaisissa. Sintrassa Palacio Nacional de Sintra 1300-luvusta eteenpäin, kaunista ja kaakeleita runsaasti sekä indo-portugalilaisia tyylimööpeleitä. Kaupunki on Unescon maailmaperintöluettelossa hyvin säilyneen kokonaisuutensa ja rakennuskantansa vuoksi. Tutkimme mahdollisimman laajasti.

 to. 2.5. n. klo 4.30 lähtö lentokentälle. Aamulla joko kahvitus hotellissa tai eväspussukat mukaan. Lento lähtee 6.40. Kotona ollaan 13.20.