FRIULIN AARTEET 11. - 16.4.23

Pordenone: primo posto per qualità della vita! - Più SportBorgo Teresiano, il quartiere antico e cool di Trieste | Trieste, Italia, ViaggiBasilica di San Spiridione Trieste. Il tempio serbo ortodosso.

Matkalla kuljetaan roomalaisten, keskiaikaisten ja renessanssiajan kaupunkien läpi keskellä Hapsburgien, slaavilaisen ja Venezian historian havinaa. Voimme ihailla mm. 600 jKr. ajalta peräisin olevia mosaiikkeja sekä keskiajan, renessanssi- ja barokkiajan taideteoksia. Tätä kaikkea on Friuli, raja-alue, jossa syvästi eurooppalaiset perinteet ovat kietoutuneet yhteen. Majoitumme Triestessä, kaupungissa, joka ehkä parhaiten edustaa tätä Keski-Euroopan kulttuurien risteystä. Kuten matkoillamme aina, nautimme koko matkan ajan alueen parhaita ruokia ja viinejä.  

Lennot Lufthansa

11.4.2023 LH855 HEL-FRA 06:30-08:05 - LH224 FRA-TRS 12:30-13:40
16.4.2023 LH245 TRS-FRA 18:10-19:30 - LH854 FRA-HEL 21:50-01:15+

11.4.23  Saapuminen Triesteen – Castello di Miramare

Saapuminen Triesteen, majoittuminen hotelliin https://themodernisthotel.it Kävelemme keskustassa ja vierailemme Triesten symbolissa, upeassa Miramaren linnassa. 

Tervetuloillallinen (tai runsas iltapala esim klo 18.00)

12.4 Sacile – Pordenone - Palmanova

Aamupäivällä tutustumme Sacilen viehättävän kaupungin katuihin ja kanaaleihin, jotka tuovat mieleen Venezian. Lounaan nautimme menneiden vuosisatojen eleganssia henkivässä, näyttävässä Pordenonen kaupungissa. Vierailemme tuomiokirkossa, jossa voimme ihailla Tizianolta vaikutteita saaneen taidemaalari Pordenonen upeaa “Madonna della Misericordia” -teosta (1515-16). Jatkamme matkaa yhdeksänsivuisen monikulmion muotoisesta asemakaavastaan tunnettuun Palmanovan kaupunkiin (la città stellata). Paluu hotelliin illalla. 

13.4  Cividale del Friuli – Udine

Aamupäivällä suuntaamme kohti Cividale del Friulin kaupunkia. Tämä ensin Rooman valtakuntaan ja sen jälkeen Langobardien valtakuntaan kuulunut kaupunki henkii menneen ajan historiaa. Cividale del Friuli on Unescon maailmanperintökohde. 

Jatkamme matkaa Udineen, jossa nautimme lounaan. Udine on täynnä taiteellisesti kiinnostavia paikkoja, mm. ainutlaatuinen venezialaistyylinen Piazza della Libertà, romaanis-goottilainen tuomiokirkko,  joka on sisältä lähes barokkityylinen, ja jossa on Giovanni Martinin alttaritaulu, sekä Giovabattista Tiepolon alttaritaulut ”La Trinità” ja ”Ermacora e Fortunato”. Myös viehättävä ja vilkas Piazza delle Erbe –aukio on vierailun arvoinen. 

Vaihtoehtona iltapäivällä on Nykytaiteen museo Casa Cavazzini (Morandi, De Chrico, Wileem De Kooning, Frank Stella) tai Hiippakunnan museo ja Tiepolon Galleriat (Museo Diocesano e le Gallerie del Tiepolo). Paluu hotelliin illalla.

14.4 Triesten päivä

Triestelle omistettu päivä. Kierroksemme alkaa mahtavalta Piazza Unitá –aukiolta, josta on merinäköala, ja jatkuu Borgo Teresianoon, joka on mielenkiintoinen esimerkki Habsburgien aikakaudella rakennetusta kanaalista ja joka on tänä päivänä vilkas asuinalue. Vierailemme serbialaisessa ortodoksisessa Pyhän Spyridonin kirkossa (tempio serbo-ortodosso della Santissima Trinità e di San Spiridione). Jatkamme matkaa San Giuston katedraaliin ja kirkkoon (Cattedrale e Castello di San Giusto). Viisilaivainen katedraali on koristeltu venezialaisen koulukunnan upeilla freskoilla.  

Lounastauko

Iltapäivällä kiertelemme Triesten historiallisissa kahviloissa, kuten Caffé degli Specchi – ja Caffè Pirona –kahvilassa, jossa Joyce on luultavasti kirjoittanut suurimman osan Odysseuksesta. Kiipeämme (jos on auki) myös monumentaaliseen “Voiton majakkaan” (Faro della Vittoria), josta avautuu upea näkymä kaupungin ylle. 

15.4 Collio ja sen viinit  – Cormons ja Gradisca d’Isonzo

Aamupäivällä lähdemme Collion kukkuloille, Slovenian raja-alueelle, jossa valmistetaan Friulin parhaimmat viinit (enimmäkseen valkoviinejä). Maistelemme viinejä viinitilalla ja nautimme lounaan alueelle tyypillisessä ravintolassa (tai viinitilalla). Iltapäivällä vierailemme näyttävässä Cormonsissa ja 1400-luvulta peräisin olevassa linnoitetussa Gradisca d’Isonzossa, jonka venezialaiset ovat rakentaneet Isonzo-joen oikealle rannalle suojaamaan turkkilaisten hyökkäyksiltä. Tämä kaupunki oli strategisesti niin tärkeä, että 1500-luvulla Leonardo da Vinci kutsuttiin parantamaan sen puolustusvalmiutta. Paluu hotelliin illalla.

16.4 Aquileia ja Grado 

Aamupäivä on omistettu Aquileialle ja sen Rooman historian vuosisadoille. Vierailemme ainutlaatuisessa basilikassa, jonka rakentaminen aloitettiin 400-luvulla Milanon ediktin (Editto di Milano o Costantino, 313 jKr) jälkeen ja jonka nykyinen rakennus on peräisin 1000-luvulta. Basilica on Koillis-Italian vanhin kristinuskon harjoittamiseen käytetty rakennus ja siellä on ainutlaatuinen lattiamosaiikkisarja, joka on yksi Euroopan vanhimmista. Aquileia on Unescon maailmanperintökohde. Sen jälkeen suuntaamme kohti Gradon viehättäviä kanavia, ja nautimme siellä herkullisen kalalounaan. Lounaan jälkeen jatkamme matkaa lentokentälle lentoaikataulun mukaisesti. 

Matkaan sisältyy:

 • Bussikuljetus lentokentältä ja takaisin ja kaikkiin ohjelmassa mainittuihin kohteisiin

 • Lennot Lufthansa Helsinki – Trieste – Helsinki

 • 5 yötä kahden hengen huoneissa, joissa on oma kylpyhuone (1hh lisä 350 eur)

 • 5 mannermaista aamiaista  

 • 5 täydellistä ja korkealaatuista ateriakokonaisuutta, sekä viinit ja muut ruokajuomat

 • Opastetut kierrokset ja pääsymaksut vierailukohteisiin

 • Taidehistorioitsija Eeva Väänäsen opastus 

 • Suuret Taidematkat ry:n osuus: 200 eur, jonka Suuret Taidematkat laskuttaa

 • Matkanjärjestäjä Paolo Pellein mukanaolo koko matkan ajan

 • Tulkkaus italiasta suomeen ja suomesta italiaan

Matkaan ei sisälly:

 • Matkavakuutusta

 • Muita lisäpalveluja

 

Huom: matkaohjelmaan voi tulla pieniä muutoksia, jotka eivät kuitenkaan vaikuta matkan

kokonaisuuteen. Joidenkin vierailukohteiden aukioloajat voivat olla rajoitetut pandemian vuoksi.

Peruutusten ja maksujen palautusten osalta noudatamme Kuluttajaviraston yleisiä valmismatkaehtoja ja omia lisä- ja erityisehtojamme.