2011_STM_krakova.jpg

Krakova 15.-18.9.2011

Hyvin säilynyt, ei ylikonservoitu kaupunki on perin sympaattinen tuttavuus : katolisuuden vahvin vaihe, gotiikka, on hienosti edustettuna arkkitehtuurissa ja kuvataiteessa. Kansallismielinen historiamaalaus ( 1800-luku ) on harvassa paikassa kukoistanut niin kuin täällä. Sotien ja lukuisten Puolan jakojen jälki näkyy ja tuntuu, mutta on myös jättänyt paljon yleiseurooppalaista sivistystä jälkeensä. Juutalaiskulttuuriin voi täällä perehtyä paremmin kuin missään muussa eurooppalaisessa kaupungissa. Maaseudulla Krakovan ympäristössä tutkimme mainioita puukirkkoja (Unesco).

MATKUSTUS JA MAJOITUS 

15.9.   AY747 Helsinki 9.55 – Krakova 10.55

18.9.  AY750 Krakova 21.35 – Helsinki 00.25 (19.9.puolella)

Hotel Wit Stwosz,  Mikolajska 28, Krakova

LIIKKUMINEN  lentokenttäkuljetuksilla ja retkellä tilausbussilla, muuten jalkaisin ja julkisella liikenteellä.

MATKANJOHTAJA   Eeva Väänänen, ajoittain paikallisopas.

VASTUULLINEN MATKANJÄRJESTÄJÄ   Suomen Matkatoimisto lentojen, majoituksen, tilauskuljetusten ja paikallisoppaan osalta.

ILMOITTAUTUMINEN  30.5. mennessä

ALUSTAVA OHJELMA :

To.15.9. Saapuminen Krakovan kentälle 10.55. Tilausbussilla hotelliin, jätetään matkalaukut, kaupungille. Keskusaukio ja maineikas Verkahalli. P.Marian kirkko ulkoa ja sisältä; gotiikan muodot ja kuvakieli. Lounas. Kansallisgalleria kahdessa osoitteessa : vanhan puolalaisen taiteen museo (kansallistaiteilijat Jan Matejko, Henryk Siemiradzki) sekä uudemmat kokoelmat Verkahallissa. Majoittuminen.

Pe. 16.9. Aamiainen hotellissa. Paikallisen oppaan johdolla Wavelin linna ja sen monisatavuotinen historia, katedraali ja puolalaista henkilöhistoriaa.

Hieman barokkikatselmusta kirkoissa, kierteispylväitä, komeita veistoksia ja hautamuistomerkkejä ; horror vacui. Juutalaiskapunginosa, Kazimiertz. Mahdollisuuksien mukaan/ haluttaessa synagoga ja juutalaisuuden museo,  hautausmaa, kletzmer-musiikkia paikallisessa ravintolassa illallisen myötä.

La. 17.9. Aamiainen hotellissa. Retki Nk. Pikku-Puolaan  eli Krakovasta etelään : Unescon suojelemia puukirkkoja ( Sekowa, Binarowa…), sisältä koristeellisesti maalattuja monet. Talonpoikaisia kyliä, kansantaidetta, koreita värejä, kukkeita kuvia.  Krynican kylpyläkaupunki ja Zakopane  Tatra-vuoriston kupeessa. Chocholowin kylä ; pääkatua reunustavat hirsitalot – homogeenista ja pittoreskia! Lounas retken aikana.

Su. 20.9. Aamiainen hotellissa. Czartoryski-museo, jossa Leonardon kuuluisa Neito ja kärppä. Edustettuina Rembrandt ja moni muu suuri mestari. Hienot haarniskakokoelmat

(huom! siivekkäät husaarit!), Meissenin tehtaan eriskummallisuuksia ym; esimerkillinen aatelisrahalla koottu maakuntamuseo. Lounas. Aikaa vielä parille kohteelle ( kehitteillä). Lähtö lentokentälle n. klo 19.