BELGIA : Antwerpen, Brügge, Gent 13.- 17.9. 2022

Nayttokuva_2022-5-17_kello_21.27.30.png

Kolme hienoa kaupunkia, asuinpaikkana Antwerpen, jossa komean historian lisäksi on suorastaan hurjaa panostusta wau-arkkitehtuuriin ja globaaliin nykypäivään. Keski-Euroopan historialliset kerrostumat ovat silmää viehättäviä ja mieltä vietteleviä, katu-ja kanavakuva tylillisessä yhtenäisyydessään vakuuttava. Kuvataiteessa nähdään runsaasti kansainvälistä gotiikkaa sekä Rubensia ja aika-laisiaan. Silmäilemme myös elinkeinoja, kuten timanttikauppaa ja suklaan valmistusta.

 

MATKUSTUS  Finnairin lennot  13.9. AY1541 Helsinki-Brysseli    7.40 -9.15.

                                                  17.9. AY1546 Brysseli-Helsinki   19.15-22.45

Siirtyminen Brysselin kentältä ja kentälle tapahtuu junalla suoraan lentoasemalta. Samoin retket tehdään junalla

MAJOITUS  Park Inn Radisson, Konigin Astridplein 14, Antwerpen ( rautatieaseman vieressä, asema on arkkitehtoninen nähtävyys)

KULKU KAUPUNGEISSA  kävellen ja julkisella liikenteellä

 

MATKANJOHTAJAT  Eeva Väänänen ja Petra Väänänen-Leimu

VASTUULLINEN MATKANJÄRJESTÄJÄ  Kon-Tiki Tours, Helsinki

 

Matka sisältää lennot ja junamatkat, majoituksen jaetussa 2 h huoneessa, puolihoidon, retket ja sisäänpääsyt, matkanjohtajien palvelut ja opastukset. 

ILMOITTAUDU 22.5. mennessä eeva.vaananen@elisanet.fi  p.040 5811 720             

 

ALUSTAVA OHJELMA :

Ti. 13.9. Brysselin kentälle saavutaan 9.15. Hakeudutaan terminaalin yhteydessä olevalla rautatieasemalle, josta junalla Antwerpeniin ( huom! Varustaudu laukulla, jonka jaksat hyvin kuljettaa): Matkatavarat hotelliin ja lounaalle. Rubensin ateljemuseoon. Grote Marktille : hienoja 1600-luvun kiltatalojen koristeellisia fasadeja, renessanssinen kaupungintalo, suurisuuntainen goottilainen katedraali. Lisää Rubensia ja vaikuttava goottilainen holvaus. Käyskentelyä vanhan kaupungin kujilla.

Ke. 14.9. Aamiainen hotellissa. Pientä retkeilyä Antwerpenin timanttialueella, joka on hotellimme nurkan takana. Ratikalla Antwerpenin uusimpaan museoon Museum aan de Stroom, Neutelings Riedijk Architects, 2011 – monien teemojen kautta kaupunkia ja ihmiselämää laajemminkin luotaava arkkitehtoninen tapaus. Lounas. Kävellään Antwerpenin satama-aluetta, joka on kaupungin kasvun ja elinvoiman ydin. Zaha Hadid Architects-firman, 2016 äimistyttävä Havenhuis (satamatoimisto?), vanhan paloaseman päälle rakennettu wau!

To. 15.9. Aamiainen hotellissa. Junalla Brüggeen. Ennen asemarakennukseen menoa pysähdymme katsomaan tämän kertaustyylisen helmen renessanssis-uusbarokkista fasadia (Louis Delacenserie,1905) ja komeaa tornia. Brügge on kuvankaunis kaupunki : kanaaleja, niistä nousevia kapeita taloja, kujia ja luostarilaitoksia. Käymme kanavaristelyllä ja kävelemme kaupunkia ristiin rastiin, tunnelmallista, hyvinhoidettua ja kaunista. Gotiikan/renessanssin rajamaan maalareista erityisesti Hans Memling ja Jan van Eyck tulevat tutuiksi Gröningemuseumissa ja Hospitaalmuseumissa. Lounas Brüggessä sopivassa kohdin. Pieniä suklaapuoteja löytyy useiden katujen varrelta vieri vieressä.

Pe. 16.9. Aamiainen hotellissa. Juna-asemalle jälleen ja junalla Gentiin. Kaupunki on yhtä hurmaava kuin Brügge, mutta monen mielestä vielä parempi, koska Brüggen museaalisuus puuttuu. Käymme myöhäisgoottilaisessa St. Baafskatedraa-lissa, jossa van Eyck veljesten superhieno polyptyykki. Kiinnostavia myös sisustus ja krypta. Kuljeskelemme monipuolisesti; ehkä komein vesistölinja on Graslei, jossa oli kaupungin satama keskiajalla. Upeita kiltataloja ja muita elinkeinoelämään liittyneitä rakennuksia. Monissa nykyisin ravintoloita, syömme lounaan täällä. Jos jaksetaan, käydään Gentin designmuseossa, joka on hyvin varustettu myös aivan viimeaikaisten luomuksien suhteen.

La. 17.9. Aamiainen hotellissa. Matkatavarat säilöön. Antwerpenin superhienoon taidemuseoon Koninklijk Museum voor Schonen Kunsten, kokoelmat 1300-1900-luvuilta. Keskitymme katsomaan seuraavia : Rubens, Jordaens, Quentin Matsys ja James Ensor seka Rodinin Calaisin porvarit. Lounas. Lähtö junalle Brysseliin ja lennolle vaatii vielä tarkempaa aikamääritystä.

Huom! Matkalla kävellään paljon, mutta tasaisella maalla.