Bologna ja Po-joen laakson taidekaupungit 2.-8.11.2022

Nayttokuva_2022-5-17_kello_21.59.01.png

Kiehtova matkamme kulkee Bolognasta, pylväskäytävistä ja Euroopan ensimmäisestä yliopistostaan tunnetusta kaupungista renessanssiajan loistokkaisiin kaupunkivaltioihin: Este-suvun Ferraraan,  Gonzaga-suvun Mantovaan, Farnese-suvun Parmaan. Italian historian tapahtumat lipuvat silmiemme ohi samalla kun tutkimme Pojoen laaksoa ja ihailemme Padovassa Gioton ja Donatellon taidetta.

Matkalla tutustumme Po-joen laakson merkittävimpiin taidekaupunkeihin ja ihailemme mm. Correggion, Parmigianinon, Tizianon, Raffaellon, Turan ja Morandin teoksia. Korkealaatuinen ruoka ja paikalliset viinit alueen ravintoloissa tekevät matkasta entistä ikimuistoisemman!

Finnairin lennot

2.11.2022 AY1751 HELSINKI - MILANO 08:05 - 10:15
8.11.2022 AY1756 MILANO - HELSINKI 18:55 - 23:00

MATKAOHJELMA

2.11 ke Saapuminen Milanon Malpensa-kentälle ja siirtyminen Bolognaan

Kuljetus lentokentältä Orologio -taidehotelliin www.art-hotel-orologio.com. Majoittuminen ja alueelle tyypillinen lounas kaupungin keskustassa. Iltapäivällä kävelemme keskustassa, vierailemme  San Petronion basilikassa ja Giorgio Morandin töitä esittelevässä museossa.

3.11 to Ferrara ja Estet (famiglia d’Este)
Aamiainen, jonka jälkeen noin klo 9 lähdemme Ferraraan. Kaupunkiin tutustumisemme alkaa luonnollisesti kaupungin keskustaa hallitsevasta mahtavasta Este-suvun linnasta, jonka kautta voimme perehtyä yhden Italian renessanssin merkittävimpien sukujen historiaan. Sen jälkeen vierailemme Palazzo Diamanti-palatsissa sijaitsevassa kansallisessa taidemuseossa (Pinacoteca Nazionale), jossa on Ferraran koulukunnan  jäsenien (mm. Cosimo Turan), mutta myös  Guercinon, Bastianinon, El Grecon, Carpaccion ja Pisanon teoksia. Lounas kaupungin keskustassa. Iltapäivällä vierailemme Ferraran katedraalissa ja sen museossa, jossa on mm. Cosimo Turan tärkein teos, Ferraran tuomiokirkon urkukotelo (le Ante dell’Organo della Cattedrale).  Viimeisenä ohjelmanumerona on vierailu Palazzo Schifanoia –palatsissa, jossa on eri kuukausia esittävä fantastinen frescosykli.

Paluu Bolognaan myöhään illalla. 

4.11 pe Mantova ja Gonzaga - Gualtieri

Aamiainen. Päivä on omistettu Mantovalle. Aamupäivällä tutustumme Herttuakunnan palatsiin (Palazzo Ducale) ja sen maalattuun Camera Picta tai Camera degli Sposi –huoneeseen. Se on Italian renessanssitaiteilija Andrea Mantegnan pääteos. Kuljemme kaupungin miellyttävässä keskustassa. Tyypillinen mantovalainen lounas (tai illallinen Bolognassa?). Iltapäivällä paluumatkalla pysähdymme Gualtierin geometriseen kylään, jossa ihailemme tyylikästä  Piazza Bentivoglio -aukiota. Kahvitauko. Paluu Bolognaan.

5.11 la - Bologna ja sen pylväskäytävät 

Aamiainen klo 9.00. Ylitämme Piazza Maggiore -aukion ja kuljemme kansalliseen taidegalleriaan, jossa voi ihailla Gioton, Vitale da Bolognan, Raffaellon (Estasi di Santa Cecilia), Parmigianinon ja Guido Renin mestariteoksia. Sen jälkeen kuljeskelemme Quadrilateron vanhalla torilla, jossa bolognalaiset yhä tekevät ostoksensa, ja suuntaamme keskustan ravintolaan lounaalle.

Iltapäivällä vierailemme Piazza Santo Stefano -aukiolla, joka on joidenkin mielestä Bolognan kaunein ja alkuperäisin aukio, ja käymme mielenkiintoisessa Pyhän Antonion basilikassa. Jatkamme matkaa ja vierailemme myös Santa Maria dei Servin basilikassa (jos se on auki), jossa on Cimabuen maalaama Maestá-hahmo. Kahvi- tai viinitauko yhdessä keskustan monista tavernoista, tai ostosten tekoa 62 km pitkillä pylväskäytävillä, jotka on merkitty Unescon maailmanperintöluetteloon. 

6.11 su - Parma - Langhirano – Torrechiara

Aamiainen klo 9.00, jonka jälkeen suuntaamme Parman kaupunkiin, joka on tunnettu musiikista, kinkusta, Correggiosta ja Parmigianinosta. Aloitamme kaupunkiin tutustumisemme Parman katedraalin aukiolta (Piazza Duomo Parma), jossa huomiomme kiinnittää Santa Maria Assuntan romaaninen katedraali ja sen lähellä oleva kastekappeli. Katedraalin sisällä ihailemme Correggion kupoliin maalaamia upeita freskoja ja kimaltelevaa punaista marmoria. Sen jälkeen tutustumme Palazzo della Pilottan rakennuskokonaisuuteen, joka käsittää mm. kansallisgallerian, joka on yksi Italian tärkemmistä taidegallerioista, sillä siellä on mm. Correggion, Parmigianinon, El Grecon, Leonardo da Vincin (Testa di Fanciulla, La Scapigliata), Canaletton ja Bellotton teoksia. Alueelle tyypillinen lounas keskustassa. 

Iltapäivällä nousemme Langhiranon kukkulaa kohti ja ihailemme Torrechairan linnoitusta ja sen ainutlaatuista ”kultaista huonetta” (Camera d’Oro). Tai vaihtoehtoisesti jos haluamme viettää viinitilalla enemmän aikaa, voimme suunnata suoraan viinitilalle, jossa tutustumista tilaan ja viinin ja kinkun maistelua. Paluu hotelliin illansuussa. 

7.11 ma - Padova ja Giotto

Aamiainen, jonka jälkeen n. klo 9 lähdemme Padovaan. Sen Piazza del Santo –aukiolla voimme ihailla Donatellon tekemää Gattamelatan ratsastajapatsasta. Aukion tärkein rakennus on  Pyhän Antonius Padovalaisen mahtava basilika (Basilica di Sant’Antonio da Padova) ja sieltä on myös pääsy Pyhän Yrjön oratorioon (Oratorio di San Giorgio), jossa on Altichieron maalaamia upeita freskoja. Oratorion vieressä on Padovan Pyhän Antoniuksen arkkipiisan päämaja (Scuola del Santo), jossa voimme ihailla Tizianon kolmea freskoa, jotka on omistettu Pyhän Antoniuksen ihmeille. Paikallinen lounas keskustassa. 

Iltapäivällä ennen kuin nautimme maukasta aperitiivia kaupungin pääkadun kahvilassa, vierailemme Scrovegnin kappelissa (Cappella degli Scrovegni), jonka sisällä on Giotton ainutlaatuinen freskosykli. Paluu hotellille illalla. 

8.11 ti - Cremona - Castell'Arquato 

Aamupäivällä jätämme Bolognan ja hotellimme taaksemme ja suuntaamme kohti Cremonaa. Matkalla pysähdymme Castell’Arquaton viehättävään kylään, jonka tornit ja kapeat kujat vievät meidät takaisin keskiajalle (tämä optiona, jos haluamme pysähtyä jo ennen Cremonaa). Matkamme jatkuu Cremonan vanhaan kaupunkiin, joka on tunnettu jousisoitinten valmistuksesta (Liuteria). 1600-luvulta peräisin olevia Stradivarius- ja Guarnieri-viuluja pidetään yhä maailman parhaina ja ne ovat hyvin haluttuja viulistien keskuudessa. Vierailemme viulumuseossa (vapaaehtoinen) ja nautimme lounasta vanhassa kaupungissa, jota hallitsee Cremonan katerdraalin kellotorni (Torrazzo di Cremona), joka on yksi Euroopan korkeimmista keskiaikaisista tiilestä valmistetuista kellotorneista. Jatkamme matkaa kohti Milanon Malpensa-lentokenttää lentoaikataulun mukaisesti. 

Hintaan sisältyy:

 • Bussikuljetus lentokentältä ja takaisin ja kaikkiin ohjelmassa mainittuihin kohteisiin
 • Lennot Helsinki – Milano – Helsinki
 • 6 yötä kahden hengen huoneissa, joissa on oma kylpyhuone 
 • 6 mannermaista aamiaista   -  puolihoito
 • 6 täydellistä ja korkealaatuista ateriakokonaisuutta, sekä viinit ja muut ruokajuomat
 • Opastetut kierrokset ja pääsymaksut vierailukohteisiin
 • Taidehistorioitsija Eeva Väänäsen opastus 
 • Matkanjärjestäjä Paolo Pellein mukanaolo koko matkan ajan
 • Tulkkaus italiasta suomeen ja suomesta italiaan

Hintaan ei sisälly:

 • Matkavakuutusta
 • Muita lisäpalveluja